Cooperativa d’Artesa ha realitzat diferents estudis d’investigació per millorar la producció de pinsos i també la producció porcina. Ha comptat en diferents ocasions amb la col.laboració del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) i també del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient.

Els dos darrers projectes més importants han estat: 


I+D+I

Gestió de l’alimentació durant la gestació i la lactació de les truges d’alta prolificitat com a eina per a optimitzar les seves condicions de benestar, productivitat i cost de producció (període de realització 2013-2015).

Es van utilitzar tres granges en la fase d'experimentació. Sota la direcció d'una veterinària de la Cooperativa, Rosa Macià, i l'equip investigador de l'SNiBA, el personal tècnic de les granges experimentals va estar treballant en l'administració de pinso experimental, per mitjà de les instal·lacions automatitzades de dispensació de pinso. Això va servir per a la presa de dades de control i establiment de valors inicials o de partida, en base als quals s'han dissenyat els protocols experimentals.

Els pinsos experimentals subministrats van servir per fixar i parametritzar els valors d'inici en cadascuna de les granges i els seus individus. D'aquesta manera, en base a les dades recollides es van definir els primers protocols experimentals, gràcies als quals es va poder realitzar una adequada avaluació nutricional d'ingredients, estudi de l'impacte nutricional, etc. i, entre altres actuacions, es va realitzar un estudi comparatiu entre el període 2013 i les següents anualitats, en les quals es van tenir en compte dades rellevants pel que fa a l'efecte de les modificacions en la formulació, sistemes d'alimentació o maneig de l'alimentació i el seu efecte sobre la producció i salut pel que fa a les truges d'alta prolificitat.

L'impacte dels resultats va tenir repercussió sobre les 30.000 truges que gestiona Agropecuària d'Artesa de Segre, S.C.C.L. Es quantifica el mateix entre 4 i 7 euros per porc engreixat.


Gestió integrada d’estratègies nutricionals i de maneig de les dejeccions per a la millora de la sostenibilitat econòmica i ambiental a la producció intensiva porcina. Període de realització 2014-2016.

Aquest projecte es divideix en dues parts: Estratègies nutricionals i tractament de purins.


Estratègies nutricionals
S'han realitzat diferents estudis amb variades estratègies d'alimentació per a porcs d'engreix, mares gestants i mares lactants. En els diferents assajos s'ha buscat establir el nivell òptim de reducció del contingut en proteïna del pinso, mitjançant l'equilibri d'aminoàcids i /o l'increment del nombre de fases d'alimentació. En tots els assajos realitzats, un dels objectius ha estat el de determinar la reducció en la producció de nitrogen i/o fòsfor en les dejeccions ramaderes i també determinar les emissions de gasos produïts.

Tractament de purins
S'ha instal·lat dos separadors sòlid/líquid i l'objectiu de l'assaig ha estat el de determinar l'eficiència del tractament d'aquests separadors, és a dir, determinar quin percentatge dels nutrients dels purins queda retingut en la fracció sòlida (FS) i quin percentatge queda retingut en la fracció líquida (FL).

I+D+I


Noticies

Auditories externes favorables a les nostres explotacions bovines

Aquest mes de setembre, hem finalitzat de manera favorable la totalitat d'auditories externes a les nostres explotacions bovines. L'objectiu és mantenir el certificat oficial de benestar animal. Esperem rebre el certificat oficial durant les properes setmanes. Vetllar per la salut dels animals és un ferm compromís per part de la nostra cooperativa.   ...

Celler Montsec estarà present aquest dissabte a la Festa del Vi de Lleida, en el marc de les Festes de Tardor

Aquest proper cap de setmana, se celebren les Festes de Tardor de Lleida. Dins dels actes que es duran a terme, al Mercat del Pla, tindrà lloc la Festa del Vi, amb degustació de gastronomia local i de vins DO Costers del Segre. Celler Montsec també hi tindrà una parada, on oferirà les seves especialitats. En total, hi participaran 13 cellers i 7...

Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 28 de setembre de 2023. Consulta els preus del sector porcí clicant aquí

Avisos actualitat - Secció Agrària

El passat 11 de gener, finalitzava el termini per sol.licitar un ajut temporal excepcional al sector porcí no integrat. L'objectiu era pal·liar, entre altres, els efectes de la guerra d'Ucraïna. Per exemple, la pujada de preus de primeres matèries. Durant la primavera es van començar a resoldre els expedients. Des d'Agrocamp, hem tramitat 23...